<

Hovedsponsor

Lindstrands

Spinnin-wheel Askim

MC-Huset Nydal

Beskyttelse av hode, hals og nakke

Det er etter min mening veldig dumt å spare inn på mc-budsjettet ved å kjøpe en ”billighjelm”. Det viktigste er selvfølgelig ikke prisen du må betale for hjelmen, men pris og kvalitet hører som regel sammen. For all del, ikke kjøp brukt hjelm! Du vet aldri hva den kan ha vært utsatt for. En hjelm kan være skadet uten at det nødvendigvis er synlige skader eller merker på den.

Sørg videre for at hjelmen har god passform i forhold til din hodefasong. Hjelmen skal sitte tett og godt etter hodet, og hakeremmen skal være festet stramt men uten at du føler ubehag. En god regel er at du ikke skal kunne trekke en fastspent hjelm av hodet om du tar tak i hjelmkanten i nakken og trekker oppover og forover.
Butikkny hjelm skal føles litt trang – husk at den utvider seg etter en tids bruk.

Personlig kommer jeg aldri til anskaffelse meg sort hjelm. Sort er den fargen som syns aller minst i trafikken - jeg tenker sikkerhet og vil være synlig.

Per i dag bruker jeg to forskjellige hjelmer (avhengig av type kjøring):

 
Schuberth C3
 

Endurohjelmen er jeg svært godt fornøyd med. Den har veldig god polstring og sitter som et ”skudd” til hodet. Hjelmen kan brukes med visir eller med briller. Skyggen kan enkelt tas av slik at den også kan fungere som tradisjonell helhjelm. Mao her har jeg tre hjelmer i en her.

Jeg finner det veldig praktisk å ha en åpningshjelm også, da den har sine klare fordeler under tradisjonell tur-kjøring. Ved korte stopp underveis slipper du bl.a. å ta av deg hjelmen for å kunne kommunisere med de andre i reisefølget. Det er veldig kjekt å kunne vippe opp "baugporten" når du bare skal inn å fylle bensin også.
Da Schuberth C3 hjelmen kom på markedet i år (2009), var jeg ikke i tvil om hva jeg skulle bytte ut min gamle slitne BMW System 4 hjelm med. C3-hjelmen har en svært praktisk innebygget trinnløs solskjerm, som enkelt kan skyves ned ved hjelp av en skyveknapp på siden. Hjelmen har duggfitt visir (dobbelt glass) som standard. Schuberths C3-hjelm viser dessuten de beste resultater i støytester.

BMW Neck BraceJeg sliter med en nakkeskade fra en bilulykke i 1994, og tåler neppe en "trøkk" til. Derfor jublet jeg da det ble kjent at BMW og KTM  sammen hadde utviklet nakkebeskyttelsen ”Neck Brace”. Da den kom for salg i Norge i 2008, ble et eksemplar straks innkjøpt og tatt i bruk, først og fremst på grusturene mine der risikoen for ulykker og utkjøringer er størst. Selvfølgelig burde jeg bruke den uansett type kjøring og underlag - må skjerpe meg. En ny nakkeskade vil høyst sannsynlig sette en stopper for all moroa jeg har på to hjul…..og kanskje all annen moro også. Neck Brace er et produkt jeg faktisk anser som nesten like viktig som hjelm.

Buff + Neckkollar


På halsen forøvrig bruker jeg en buff av 100% microfiber innerst og en Halvarssons Neckcollar utenpå. Sistnevnte er en vind- og vanntett halskrage av meget god kvalitet, billig er den også.Kjørebriller Viktige kriterier for en god crossbrille er at den sitter behagelig, har god passform og at den gir god sikt under alle forhold. Brillerammen bør slutte tett om ansiktet hele veien rundt, uten at du kjenner ubehagelig press noe sted.
Det er viktig at du prøver nye briller sammen med din egen hjelm på hodet – ikke alle brillerammer passer like godt inn i alle crosshjelmer. Du bør også velge en brille som tillater utskifting og montering av ulike typer brilleglass – eksempelvis enkle/doble glass, glass i ulike farger og glass for montering av tear-off’s.
Jeg begynner å få erfaring med ganske mange forskjellige briller etter hvert. Oakly har for eksempel mye bra å tilby. For tiden veksler jeg mellom bruk av BMWs crossbrille og et par briller fra Spy+. Spy+ brillen er min klare favoritt.

Jeg har valgt å kjøpe gule doble glass til disse, gule glass fordi dette gir veldig bra konturer i flatt lys, og doble fordi disse er 100 % duggfrie. At brillen er oransje, er et bevisst valg fra min side da jeg er veldig opptatt av at jeg skal syns i trafikkbildet.

BMWs brille har klart ett-lags glass som er duggbehandlet. Brillen er helt grei, men heller ikke noe mer.

Tilbake til Ludvig